ΕΛ | EN

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

ΑΡΧΙΚΗ / ΟΜΑΔΑ

Έλενα Αναγνωστοπούλου

Επιστημονική Υπεύθυνη

Η Έλενα Αναγνωστοπούλου είναι διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Salzburg (1994). Μετά από μεταδιδακτορική έρευνα στο Ινστιτούτο Γλωσσολογίας του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης, το 1997-1998, όπου και επέστρεψε το 2007 για να διδάξει ως επισκέπτρια καθηγήτρια, εξελέγη Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης το 1998, όπου υπηρετεί σήμερα ως Καθηγήτρια Γενικής Γλωσσολογίας. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στη θεωρητική και συγκριτική σύνταξη, την τυπική γλωσσική τυπολογία, τη μορφολογία και την ιστορική μορφοσύνταξη, με ιδιαίτερη έμφαση στη διεπαφή σύνταξης, μορφολογίας και λεξικού, την εναλλαγή ορισμάτων, την Πτώση, τη Συμφωνία, το πρόσωπο, το γένος, τα κλιτικά, τις δομές ελέγχου και αυτοπάθειας. Το 2013 της απονεμήθηκε το Friedrich Wilhelm Bessel Research Award από το Ίδρυμα Alexander von Humboldt σε αναγνώριση των επιτευγμάτων της στην έρευνα και τη διδασκαλία. Από το 2019 είναι εκλεγμένο μέλος της Academia Europaea. Έχει συγγράψει τη μονογραφία The Syntax of Ditransitives. Evidence from Clitics (Mouton de Gruyter 2003), σε συνεργασία τη μονογραφία External Arguments in Transitivity Alternations. A Layering Approach (Oxford University Press 2015) και έχει συνεπιμεληθεί συλλογικούς τόμους. Έχει δημοσιεύσει σε περιοδικά όπως Natural Language and Linguistic Theory, Linguistic Inquiry, Language, Syntax, The Journal of Comparative Germanic Linguistics, καθώς και σε συλλογικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων. Συνδιευθύνει τη σειρά Open Generative Syntax. Language Science Press και είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής στα περιοδικά Journal of Greek Linguistics, Linguistic Inquiry και Syntax. Ήταν international co- investigator στο ερευνητικό πρόγραμμα "Investigating variation and change: Case in Diachrony" (2017-2019) στο Πανεπιστήμιο Ulster (επιστημονική υπεύθυνη: Χριστίνα Σεβδαλή) και είναι επιστημονική υπεύθυνη του ερευνητικού προγράμματος "Using tools from Evolutionary Biology to reveal relationships among languages" (2019-2023) σε συνεργασία με τον Μανόλη Λαδουκάκη (Τμήμα Βιολογίας), που χρηματοδοτείται από τον ΕΛΚΕ του Πανεπιστημίου Κρήτης καθώς και του προγράμματος «Μοντελοποιώντας τη γλωσσογένεση» που χρηματοδοτείται από το ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. (2019-2022).


Μανόλης Λαδουκάκης

Μέλος της ερευνητικής ομάδας

Ο Μανόλης Λαδουκάκης σπούδασε Βιολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και πήρε το μεταπτυχιακό του τίτλο από το Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης με ειδίκευση στη Θαλάσσια Βιολογία. Είναι διδάκτορας του ίδιου Τμήματος. Πραγματοποίησε μεταδιδακτορική έρευνα στο Centre for the Study of Evolution, στο Πανεπιστήμιο του Sussex, UK ως υπότροφος Marie Curie. Δίδαξε ως λέκτορας για ένα χρόνο στο School of Life Sciences, University of Sussex, UK. Το 2007 εκλέχθηκε Λέκτορας στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο οποίο υπηρετεί σήμερα ως Αναπληρωτής Καθηγητής. Το 2015 δούλεψε στο Department of Ecology and Evolutionary Biology, Brown University, RI, USA ως υπότροφος Fulbright. Διδάσκει τα μαθήματα «Εξέλιξη» και «Μοριακή Εξέλιξη» στο Τμήμα Βιολογίας και συμμετέχει σε άλλα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν στην εξέλιξη της κληρονόμησης και του ανασυνδυασμού του μιτοχονδριακού DNA και στη συνεξέλιξη του πυρηνικού με το μιτοχονδριακό DNA. Επίσης ασχολείται με τους παράγοντες που καθορίζουν τη δομή των μικροβιακών κοινοτήτων. Επιπλέον ασχολείται με την επέκταση της εξελικτικής θεωρίας σε άλλα εξελίξιμα συστήματα πέρα από τους οργανισμούς, όπως είναι οι μικροβιακές κοινότητες (σε συνεργασία με Οικολόγους) και οι γλώσσες (σε συνεργασία με Γλωσσολόγους). Τα αποτελέσματα της έρευνάς του έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικά όπως τα Molecular Biology and Evolution, PLoS Biology, Trends in Ecology and Evolution, Molecular Ecology και άλλα. Έχει συμμετάσχει σε αρκετά ερευνητικά προγράμματα. Συνεργάζεται με την Έλενα Αναγνωστοπούλου (ΕΥ) στο διεπιστημονικό ερευνητικό πρόγραμμα "Using tools from Evolutionary Biology to reveal relationships among languages" (2019-2023) που χρηματοδοτείται από τον ΕΛΚΕ του Πανεπιστημίου Κρήτης. Από το 2019 συμμετέχει στο πρόγραμμα «Μοντελοποιώντας τη Γλωσσογένεση» το οποίο χρηματοδοτείται από το ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ., σε συνεργασία με την Έλενα Αναγνωστοπούλου και τον Δημήτρη Μιχελιουδάκη (ΑΠΘ).


Δημήτρης Μιχελιουδάκης

Μέλος της ερευνητικής ομάδας

Ο Δημήτρης Μιχελιουδάκης σπούδασε φιλολογία με ειδίκευση στη γλωσσολογία στο Ε.Κ.Π.Α. (πτυχίο 2005) και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στη θεωρητική γλωσσολογία στο Πανεπιστήμιο του Cambridge (MPhil 2007, PhD 2012). Εργάστηκε ως ερευνητικός βοηθός στο Πανεπιστήμιο του Cambridge (2010-2013), όπου δίδαξε και μαθήματα θεωρητικής γλωσσολογίας, σύνταξης, σημασιολογίας και τυπολογίας, και ως μεταδιδακτορικός ερευνητικός συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο του York (2013-2018), όπου δίδαξε και μαθήματα συγκριτικής και διαχρονικής σύνταξης, διεπαφής σύνταξης-σημασιολογίας και συντακτικής τυπολογίας. Από το 2019 είναι Επίκουρος Καθηγητής Γενικής Γλωσσολογίας με έμφαση στη Σύνταξη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ειδικεύεται στη σύνταξη της ελληνικής και των διαλέκτων της, στη συγχρονική και τη διαχρονική τους διάσταση, και στα διεπίπεδα της σύνταξης με τη σημασιολογία (κυρίως δομή ορισμάτων και γεγονοτική δομή), την πραγματολογία και τη μορφολογία (σύνθεση και πτωτικά συστήματα). Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα ανήκει και η αξιοποίηση της παραμετρικής σύνταξης στη φυλογενετική έρευνα, τόσο στο επίπεδο μεγάλων οικογενειών όπως η ινδοευρωπαϊκή όσο και στο επίπεδο της μικροποικιλότητας στον ελληνόφωνο κόσμο. Έχει επίσης διεξαγάγει έρευνα πεδίου σε ιθαγενείς γλώσσες της Νότιας Αμερικής στη Βραζιλία ως επιστημονικός υπεύθυνος προγράμματος Researcher Links του British Council (2015). Έχει συμμετάσχει με ομιλίες σε διεθνή συνέδρια (GLOW, NELS, WCCFL, LAGB, ICGL κ.ά.) και έχει δημοσιεύσει άρθρα σε συλλογικούς τόμους και σε διεθνή περιοδικά όπως Natural Language and Linguistic Theory, The Linguistic Review, Rivista di Grammatica Generativa, Glossa. Από το Δεκέμβριο του 2019 συνεργάζεται με τους Έλενα Αναγνωστοπούλου (ΕΥ Τμήμα Φιλολογίας, Τομέας Γλωσσολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης) και Μανόλη Λαδουκάκη (Τμήμα Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης) στο ερευνητικό πρόγραμμα «Μοντελοποιώντας τη γλωσσογένεση» που χρηματοδοτείται από το ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.


Μαρία-Μαργαρίτα Μακρή

Μεταδιδακτορική ερευνήτρια

Η Μαρία-Μαργαρίτα Μακρή σπούδασε φιλολογία με ειδίκευση τη γλωσσολογία στο Ε.Κ.Π.Α. (πτυχίο 2011) και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στα Πανεπιστήμια του Cambridge (MPhil 2011) και York (MA by Research 2014), όπου και εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή με χρηματοδότηση από το ESRC του Ηνωμένου Βασιλείου και το ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη (2019). Έχει διδάξει στο Τμήμα Γλωσσολογίας και Γλωσσικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου του Γιόρκ, στο Παιδαγωγικό Τμήμα ∆ημοτικής Εκπαίδευσης και στα μεταπτυχιακά προγράμματα της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Από το 2019 είναι μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου με χρηματοδότηση από το ΙΚΥ και από το Μάρτιο 2021 εργάζεται ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο έργο «Μοντελοποιώντας τη Γλωσσογένεση» στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, το οποίο χρηματοδοτείται από το ΕΛ.Ι∆.Ε.Κ.. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στη συγκριτική σύνταξη, τη σημασιολογία, τη γλωσσική κατάκτηση και την πειραματική γλωσσολογία. Έχει παρουσιάσει την έρευνα της σε διεθνή συνέδρια και ακροατήρια (GLOW, NELS, SuB, GALA, LAGB, MIT LingLunch, MIT LFRG, Cambridge Syntax Lab κ.ά.) και έχει δημοσιεύσει σε διεθνή περιοδικά (Glossa, Rivista di Grammatica Generativa) και πρακτικά συνεδρίων.


Παύλος Παυλίδης

Εξωτερικός συνεργάτης

Oι διδακτορικές του σπουδές έλαβαν χώρα στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου (2007-2011) από όπου και έλαβε το ∆ιδακτορικό του (με διακρίσεις) υπό την επίβλεψη του καθηγητή Wolfgang Stephan στην πληθυσμιακή γενετική. Από το 2011 έως το 2013 εργάστηκε ως μεταδιδάκτορας στην ομάδα του καθηγητή Αλέξανδρου Σταματάκη στο ίδρυμα HITS στην Χαϊδελβέργη πάνω στην εφαρμογή υπολογιστικών τεχνικών υψηλής απόδοσης στην πληθυσμιακή γενετική.

Η κύρια ερευνητική του ενασχόληση σχετίζεται με την υπολογιστική και θεωρητική πληθυσμιακή γενετική και την κατανόηση των δυνάμεων και των διαδικασιών που καθορίζουν την εξέλιξη φυσικών πληθυσμών, ιδιαίτερα των ανθρώπινων πληθυσμών. Για την κατανόηση των εξελικτικών διαδικασιών χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό από μαθηματικές και υπολογιστές προσεγγίσεις, όπως προσομοιώσεις, καθώς και την ανάλυση πραγματικών δεδομένων. Τα δεδομένα που αναλύονται στην ομάδα του αποτελούνται από αλληλουχίες DNA, δεδομένα γονιδιακής έκφρασης, προφίλ πρόσδεσης μεταγραφικών παραγόντων καθώς και δεδομένα Hi-C που περιγράφουν αλληλεπιδράσεις κατά μήκος του DNA


Αθανάσιος-Μιχαήλ Ραμαδανίδης

Άμισθος εξωτερικός συνεργάτης

Ο Αθανάσιος Μιχαήλ Ραμαδανίδης είναι υποψήφιος διδάκτορας θεωρητικής γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης από το 2018. Σπούδασε Γλωσσολογία και Ρομανικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης, απ' όπου και έλαβε το μεταπτυχιακό του τίτλο το 2017. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στη θεωρητική σύνταξη, τη μορφολογία και τη συνθετική σημασιολογία με έμφαση στη διεπαφή τους, τις προθέσεις, την Πτώση και τις χωρικές εκφράσεις. Η διδακτορική του έρευνα με τίτλο «On the hierarchy of Case and adpo- sitions in synchrony and diachrony», την εκπόνηση της οποίας εποπτεύει η Καθηγήτρια Έλενα Αναγνωστοπούλου και συνεπιβλέπουν ο Καθηγητής Winfried Lechner (ΕΚΠΑ) και η Καθηγήτρια Susanne Wurmbrand (Πανεπιστήμιο της Βιέννης / Harvard) χρηματοδοτείται από το ΕΛ.Ι∆.Ε.Κ (2019–2022). Από το 2019 συνεργάζεται με τους Έλενα Αναγνωστοπούλου (ΕΥ) και Μανόλη Λαδουκάκη (Πανεπιστήμιο Κρήτης) στο ερευνητικό πρόγραμμα «Using tools from Evolutionary Biology to reveal relationships among languages» (2019–2023) που χρηματοδοτείται από τον ΕΛΚΕ του Πανεπιστημίου Κρήτης και ως άμισθος εξωτερικός συνεργάτης στο πρόγραμμα «Μοντελοποιώντας τη γλωσσογένεση» που χρηματοδοτείται από το ΕΛ.Ι∆.Ε.Κ. (2019–2022). Ο Αθανάσιος Μιχαήλ Ραμαδανίδης είναι επίσης μουσικός, απόφοιτος της Ειδίκευσης Πιάνου του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.


Χρήστος Ζιούτης

Eξωτερικός συνεργάτης

Σπούδασε Βιολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (2009-2013). Συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές με υποτροφία, στο διιδρυματικό πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών των τμημάτων Βιολογίας και Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), “Μοριακή βιολογία και Βιοϊατρική”. (2013-2015). Στα πλαίσια της μεταπτυχιακής του διατριβής, ασχολήθηκε με την ανίχνευση θετικής επιλογής και δημογραφίας στο μικροβίωμα του εντέρου στον άνθρωπο, υπο την επίβλεψη του Δρ. Παύλου Παυλίδη. Είναι υποψήφιος διδάκτορας (2015-2022) στο τμήμα Μικροβιολογίας και Επιστήμης Περιβαλλοντικών συστημάτων του Πανεπιστημίου της Βιέννης, με επιβλέποντα τον καθηγητή David Berry, και αντικείμενο την εξέλιξη σε οικολογικά σημαντικές κλίμακες χρόνου, μελετώντας βακτήρια που καταβολίζουν πολυσακχαρίτες στο έντερο του ανθρώπου, μέσω εξελικτικών πειραμάτων σε germ-free ποντίκια και τεχνολογιών αλληλούχισης επόμενης γενιάς (NGS). Κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα αποτελούν η εξέλιξη και η δυναμική βιολογικών συστημάτων - κυρίως μικροοργανισμών και μικροβιακών κοινοτήτων. 


Ruby Sleeman

Βοηθός Έρευνας

Η Ruby Sleeman είναι υποψήφια διδάκτορας γενικής γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Goethe της Φρανκφούρτης της Γερμανίας από το 2017. Η διδακτορική της έρευνα «The syntax of ordinals» στο έργο «Nominal Modification», που χρηματοδοτείται από το γερμανικό Εθνικό Ίδρυμα Έρευνας DFG, επικεντρώνεται στις μορφο-συντακτικές διαφορές μεταξύ ολλανδικών και γερμανικών εκφράσεων που περιέχουν τακτικά αριθμητικά και υπερθετικά επίθετα («το δεύτερο ψηλότερο βουνό»). Τα κύρια ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στη μορφοσύνταξη (μινιμαλισμός/γενετική σύνταξη), κυρίως  του ονοματικού τομέα, τις αριθμητικές εκφράσεις, τη γλωσσική ποικιλότητα και μεταβολή, τα σώματα κειμένων και την αλληλεπίδραση μεταξύ σύνταξης και σημασιολογίας. Απέκτησε το μεταπτυχιακό της στη Γλωσσολογία από το Πανεπιστήμιο του Λέιντεν, στην Ολλανδία (2017). Κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών της σπουδών στο Λέιντεν, ήταν βοηθός διδασκαλίας και επιπλέον εργάστηκε ως βοηθός ερευνητής στο έργο «Language and Number» στο Άμστερνταμ, δημιουργώντας μια διαγλωσσική τυπολογική βάση δεδομένων μορφοσυντακτικής παραλλαγής σε αριθμητικές εκφράσεις (χρηματοδοτούμενη από το Ολλανδικό Εθνικό Ίδρυμα Έρευνας NWO). Από το Απρίλιο 2022 η Ruby Sleeman εργάζεται στο έργο «Μοντελοποιώντας τη Γλωσσογένεση» στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, το οποίο χρηματοδοτείται από το ΕΛ.Ι∆.Ε.Κ. ως Βοηθός Έρευνας. Έχει παρουσιάσει την έρευνά της σε διάφορα διεθνή συνέδρια και ημερίδες (SLE, SinFonIJA, IGG, ATINER, DeMiNeS Masterclass, κ.α.)


Χρήσιμοι σύνδεσμοι

https://wals.info
https://terraling.com
https://asjp.clld.org
https://www.ethnologue.com
https://diacl.ht.lu.se/
https://d-place.org/
https://d-place.org/phylogenys

People, funds and people network photos were designed by pressfoto, Daboost and BianCoblue - www.freepik.com

Επικοινωνία

Πανεπιστήμιο Κρήτης
Τμήμα Φιλολογίας
Τομέας Γλωσσολογίας
Τ (+30) 2831 077277

Πανεπιστήμιο Κρήτης
Τμήμα Βιολογίας
Τ (+30) 2810 394067

modelgloss.project@gmail.com